Ventilatie systemen
Flowplus zorgt voor uw ventilatie. Installatie én onderhoud.
Hoewel er vier types ventilatiesystemen zijn, kan je ze globaal in twee groepen indelen.
Ventilatiesysteem A en B
Ventilatiesysteem A en ventilatiesysteem B zijn onmiskenbaar de goedkoopste oplossing voor luchtfiltering in je huis, kantoor of bedrijf. In de praktijk zijn ze echter minst performant én zorgen ze voor het meeste warmteverlies in de wintermaanden.
Bij ventilatiesysteem A zorgen filters voor zowel de aan- als de afvoer van lucht. Nadeel hierbij is dat je in de winter de koude lucht mee naar binnen trekt en in de zomer de warmte moeilijk buitenshuis te houden is. Omdat de aanvoer van lucht niet regelbaar is, kan dit leiden tot grote temperatuurschommelingen binnenshuis. Ventilatiesysteem B heeft een gelijkaardige werking, alleen wordt hierbij de lucht mechanisch aangevoerd.
Bij Flowplus kan je terecht voor de installatie van mechanische ventilatiesystemen, zoals ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem D. Deze ventilatiesystemen zijn een pak efficiënter en garanderen een ventilatie met een minimum aan warmteverlies.
Ventilatiesysteem C: natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht
Bij een ventilatiesysteem C wordt de lucht natuurlijk aangevoerd via roosters in de ramen of muren van de zogenaamde ‘droge’ zones (de leefruimtes, slaapkamers, bureaus, etc…). Via doorloopkanalen zorgt ventilatiesysteem C ervoor dat de lucht tot bij de ‘natte’ zones geraakt (keukens, toiletten, badkamers), waar deze via ventilatoren in een ventilatie-unit wordt afgevoerd.
De keuze maken voor ventilatie? Contacteer ons voor een offerte op maat voor je airco installatie in Wilrijk, Antwerpen of ver daar buiten, wij werken over héél België.
Ventilatiesysteem D: volledig mechanisch ventilatiesysteem, zowel voor de aanvoer als voor de afvoer van lucht (balansventilatie)
Om warmteverlies tot een absoluut minimum te herleiden, wordt tegenwoordig meestal gekozen voor het volledig mechanisch ventilatiesysteem D. Dit ventilatiesysteem biedt een volledige controle over de toevoer en afvoer van de lucht, waardoor ventilatiesysteem D ook vaak ‘balansventilatie’ wordt genoemd. Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aanvoer van de frisse lucht als de afvoer van de gebruikte lucht mechanisch, via ventilatoren in de ventilatie-unit. De verse lucht wordt aangezogen door ventielen in de unit van de balansventilatie en vervolgens langs doorloopkanalen via toevoeropeningen in de droge ruimtes geblazen. De afvoeropeningen in de natte ruimtes voeren de lucht opnieuw af via andere doorloopkanalen. Een warmtewisselaar kan ervoor zorgen dat de warmte uit de afvoerlucht de toevoerlucht verwarmt tijdens de koude wintermaanden, zo krijg je nooit koude lucht binnen.