flowplus-zwart

03 375 09 00

Abtsdreef 143 B01 • 2940 Stabroek

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco? 

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Je woning koelen? Dat kan zowel met een warmtepomp als een airco. Maar waar zitten de verschillen en wat is voor jou het meest interessant? We zetten even wat zaken voor je op een rijtje. 

Een airco is eigenlijk niets anders dan een lucht-luchtwarmtepomp. Je kan ermee koelen, maar ook verwarmen. Maar er zijn veel meer soorten warmtepompen. Die worden meestal gebruikt om te verwarmen, maar je kunt met sommige types ook koelen. Deze noemen we omkeerbare warmtepompen. 

Waarom koelen met een warmtepomp? 

Een warmtepomp is duurzaam, zuinig en efficiënt. De perfecte oplossing voor het regelen van je binnenklimaat. Je kunt er zowel mee verwarmen als je sanitair water opwarmen. Beschouw het dus gerust als een toekomstgericht alternatief voor je verwarmingsketel. Maar warmtepompen kunnen ook koelen. 

Afhankelijk van het type warmtepomp kan er actief of passief gekoeld worden. Kies je voor een actieve koeling, dan wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd. Het systeem zal de warmte aan je woning onttrekken en die aan de omgeving afgeven. Je warmtepomp koelt dan het water dat door de leidingen stroomt in plaats van te verwarmen. Dit noemen we een omkeerbare warmtepomp. 

Spreek je van passief koelen, dan heb je het over water-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen. Deze systemen gebruiken het grondwater of de koele bodem om leidingen af te koelen. Dit type koeling is energiezuiniger, maar biedt niet hetzelfde comfort. 

En wat met de airco? 

Een klassieke airco koelt door luchtverplaatsing. Ga je verwarmen dan onttrekt de airco warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Binnenunits verspreiden deze dan in de ruimte. Bij het koelen voert de airco de warmte van de binnenruimte af naar buiten en de koelvloeistof stroomt de andere richting uit. Hoewel airco’s steeds energiezuiniger worden, is een warmtepomp vaak net wat duurzamer. 

Een airco of warmtepomp bij je thuis?

Wil je graag de best mogelijke oplossing bespreken voor jouw woning, kantoor of bedrijf? We bekijken het graag samen met jou. Bij Flowplus hebben we zowel warmtepompen als airco’s en zorgen we voor een oplossing op maat.

Logo_atap_3-1.png
About Us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.